Murat SALTIK
- Otofokus Sistemi (Vizör)
Kuşlar çok hızlı canlılar. Hem çekim için bize tanıdıkları süre çok kısıtlıdır, hem de bizi iyice zorlamak için sabit durmazlar. Bu keskin hareketlerini yakalamak için de ekipman ön plana çıkar. Çok hızlı netleme yapan bir gövde ve tabii ki buna imkan tanıyan bir lens. Kullandığım lens 500mm f/4G VR. Nikon’un tartışmasız en iyi lenslerinden biri. Bu lensten tam performans almak için de gövdenin iyi olması gerekiyor ki, D780 beni bu manada gerçekten tatmin etti.
51 noktalı AF sisteminde vizörden fotoğraf çekerken 3D tracking modunu kullandım. Bir noktayı vizörde netledikten sonra, deneme amaçlı, makineyi sürekli hareket ettirerek kadrajı hızlı bir şekilde bozdum. Ancak bu işlem süresince ilk odaklama yaptığım noktayı hiç bırakmadı. Bunun sonucunda da kusursuz fotoğraflar elde ettim.
- Otofokus (Liveview)
Kendimce zor olabilecek bir ortam düşündüm. Makinenin yanılma ihtimali çok olmalıydı ki başarısını test edebilmeliydim. Ağaç ve yapraklarla dolu, hem desen açısından karmaşık hem de ışık yönünden dengesiz ve değişken şekilde, akşam saatlerinde, gölgede kalan bir alanı seçtim. Kızlarımın bana doğru hızlıca koşmalarını istedim. Bana koştukları hat üstünde yer yer güneşin olduğu bölgeler vardı.
Böylece bana koşarlarken anlık ışık şiddeti değişimi olacak, kontrast değişecekti.
Buna rağmen, Liveview modunda seri çekimde (hem de saniyede 12 kare olarak) karelerin tamamını net olarak yakalayabildi. Yazıya dökmesi zor bu durumu inceleme videosunda görebilirsiniz.
Yine bu modda çektiğim videoda, arka planda eşim ve küçük kızım varken, ön planda hareket halinde büyük kızım vardı. O hareket ederken netleme noktası hep yüzünü takip etti ve bırakmadı. Kadrajdan çıkmasını istediğimde arka planda bulunan eşime ve küçük kızıma anında geçiş yaptı. Büyük kızım tekrar hızlıca kadraja girdiğinde ise hemen ona odaklandı ve kusursuzca takip etti.
Nikon liveview konusuna özenmiş gibi görünüyor ve övgüyü hak ediyor bence.
Arazide kuş çekerken de dokunmatik ekran üzerinden yaptığım tıklamaları çok iyi bir şekilde takip etti. Bu gelişmeler çok işime yarıyor doğrusu. Yaptığım işle boğuşmaktansa artık keyif almamı sağlıyor.
HDR Çekim
Nikon bize sunduğu kolaylıklardan biri de HDR. Işığın dengeli olmadığı durumlarda iyi sonuçlar elde etmek için uyguladığımız yöntem, makine içinde tek tuşla çözülebiliyor artık. Dilerseniz fotoğrafın orijinal RAW halini de saklayabilme imkanı tanınmış. Çekim anında anlık çözüm gerektiğinde çok ama çok yardımcı.
Raw Görüntü
HDR Görüntü
Timelapse Modu
Bu da ilk baktığım detaylardan biri olmuştu. 4K ve 30 kare olarak Timelapse yapabildiğini görünce rahatlamıştım. Birçok çözünürlük ve fps değerinde çekim yapmaya imkan tanınmış. Ayrıca her bir çekimde netlemeye müsaade edilmesi ya da edilmemesi gibi detay ayarlar da yapılabiliyor.
Ama en çok hoşuma giden perdenin bir kere açılıp bütün çekimin o şekilde yapılıyor olması oldu. Her bir çekim için mekanizma çalışmış olmuyor böylece. Bu hem ses yönünden rahatsızlık vermiyor hem de perde ömrüm bitiyor mu tedirginliğini azaltıyor.
- Elektronik VR
Video yönüyle ilgilenenler için iyi bir eklenti daha olmuş. D500’de sadece 1080p modunda kullanabildiğim elektronic-VR, yani yazılımsal olarak yapılan görüntü dengeleme işlemi artık 4K seçeneğinde de mevcut. Ve ben aynı başarıyı burada da yakaladım. Burada sadece çalışma mantığını tecrübe etmeniz ve alışmanız gerekiyor. Aşırı sallantı olan durumlarda, videoda dalgalanmalar olabilmekte ki bu bilgisayarımızda video işleme yazılımlarında başımıza gelen bir durumdur. Yaptığım testte güzel sonuçlar aldım. İyi bir yardımcı.
Ağır çekim (Slow Motion)
1080p olarak 120 fps’ye kadar çekim imkanı tanınmış. Bu videolarla bilgisayarda istediğim gibi yavaşlatma sahneleri uygulanabildim. Ancak hiç uğraşmadan makinenin kendi içinde gelen 3x, 4x, 5x yavaşlatma seçenekleri ile de harika slow motion videolar hazırlayabilirsiniz. Örneğin birkaç kuşun tünekten aniden kalkış anını yakaladım. Hem makine ekranında hem de evde bunları tekrar tekrar seyrettim. Çok keyifliydi.
Yandaki görüntü 1080p 4x Slow motion videodan dondurulmuştur.
ISO başarısı ve Gece fotoğrafları
Nikon D750’den bu yana artık ISO kavramını unuttum ben. Diyafram, enstantane ve ISO’dan oluşan sac ayağı benim için bozuldu… Artık sadece diyaframı ve enstantaneyi belirliyorum ve ISO Auto kullanıyorum. Makine her durum çok iyi sonuç veriyor. Yukarda bahsettiğim gibi anlık gelişen ve yüksek hız içeren konularda ISO’nun yüksek olması sonucuyla karşılaşıyoruz ama genelde manada Nikon zaten iyi sonuçlar üretirken, D780, halihazırda kullandığım D500’den başarılı olduğunu gösterdi. İşte Full Frame bir makinenin avantajlardan biri.
Hazırladığım videoda ISO 100’den başlayarak, genişletilmiş sınır olan 204.800’e kadar aynı kadrajı pozladım. 3.200 ISO’ya kadar olan kareleri hiç işlemeden kullanabilirim. 6.400 ve 12.800 de artık kumlanma belli olmaya başlıyor. Ufak temizleme işlemiyle harika olur. 25.600’den sonrası artık gözle görülür hale geliyor. Temizleme miktarının artırılması lazım. Üst sınır civarı ise tabii temizlikten uzak. Ancak yine de bilgisayar başında çok iyi hale getirilebilir. Bugüne kadar en yüksek 12.800’le çekim yaptığım düşünülürse ben güvenli alandayım. Bu satırları yazarken aklım ISO 400’ü geçemediğimiz günlere gidince haksızlık mı ediyorum diye düşündüm bir an.
ISO 6.400, Nikon D780, 24-70 f/2.8G, f/8, 1/2 sn (işlenmemiş ham görüntü)
Sonuç olarak elimde üstün yeteneklerle donatılmış bir Full Frame gövde vardı ve yaptığım testlerin sonucunda beni memnun etti. Hepimizin hayata bakışı ve ihtiyaçları değişiyor. Artık sadece başarılı bir fotoğraf makinesindense diğer konularda da yardımcı bir arkadaş arıyoruz kendimize. Nikon D780, gerek fotoğraf ve video yönündeki üstün kalitesi, gerek bunlarla ilgili sahada anlık çözümleri, ve gerekse anlık akıllı telefon bağlantısı gibi destekleriyle iyi bir arkadaş olduğunu gösterdi bana.
Murat Saltık’ın Youtube kanalına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Uzun zaman üstüne o yumuşak perde sesini duymak iyi geldi. Full Frame bir gövde ile çalışmayı da özlemişim.Yaban hayatı fotoğrafçıları olarak DX yani krop gövdeler bizim için daha dinamik ve avantajlı görünür. Ancak bazı koşullarda bu tamamen tersine dönebiliyor. Çünkü her zaman istenen hava koşullarını bulamıyoruz. Yada yaklaşmakta problem yaşadığımız canlılar bir anda yanı başımızda beliriveriyor. İşte bu durumlarda FX bir gövde tam da aradığımız şeydir.
Artık Nikon’un fotoğraf başarısından o kadar eminim ki, D780’i duyduğumda baktığım ilk şey fotoğrafik özelliklerinden ziyade video konusundaki detayları oldu.İzlediğim bazı videolar sonucunda şaşkınlığımı gizleyemedim ve bu makineyi test etmek istedim. Şimdi birkaç başlık altında tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.